top of page

Zenekar vagy Dj?


A régi, párt próbáló, tányért törő kérdés. Zenészeket hívjatok, vagy dj-t? Nem könnyű a válasz. Mind a kettőnek megvannak a maga előnyei és a hátrányai. Ezekből hoztam most egy csokorra valót.

Zenekar

A zenekar egyik legnagyobb előnye, hogy ha tényleg jó zenészekről beszélünk, akkor óriási hangulatot tudnak csinálni. Az élőzenét valójában képtelenség gépzenével pótolni. Sohasem fogod megkapni ugyanazt az élő hangzást, mint egy dj-től. Ő is lehet nagyon jó, de egy jó zenekart képtelen pótolni. Itt nagyon fontos hangsúly van a JÓ ZENEKAR-on. Ha zenészeket szeretnél, nagyon nem mindegy, hogy kiket hívsz meg. Rajtuk áll vagy bukik az estéd hangulata. Egy kevésbé jó dj még csak-csak ellavírozik valahogy, de egy rossz zenekar istencsapása egy esküvőn.

Mitől lesz jó egy zenekar? Először is olyan zenei stílust képvisel, amit a násznép nagy része és ti is szerettek. Falusi, népies lagziba ne vigyünk jazz-zenészt és fordítva: a lakodalmassal is megbukhatunk egy urbánus pesti esküvőn. Nagyon nem mindegy az sem, hogy a zenekar rendszeresen játszik-e lakodalmakon. Hiába tud valaki egy-két óra nagy bulit csinálni, ha utána kifullad a lendület, vagy ami még rosszabb: elfogy a repertoár. A jó lagzis zenész a vőféllyel/ceremóniamesterrel egyeztetve, viszonylag ritkán tart szünetet. Muszáj jó csapatjátékosnak lennie. Találkoztam már olyanokkal, akik a legnagyobb buli pillanatában abbahagyták a muzsikát és elmentek dohányozni. Nehéz ilyenkor helyrehozni azt, amit elrontottak. Fontos náluk az alkalmazkodóképesség, a figyelem. Ezért is javaslom, hogy lakodalmas zenészt lehetőleg csak ajánlás útján keressetek. Kérdezzétek meg a barátaitokat vagy írjatok rám, szívesen ajánlok valakit nektek.

A zenészek hátránya még a dj-vel szemben, hogy viszonylag nagy helyet foglalnak a teremben, meg jóval többe kerülnek, mint a dj. Ha kis térben lesz a lagzi, mindenképp átgondolandó tehát a helyzet.

Ha kevés pénz van a tárcátokban erre a célra, akkor mindenképp dj-t ajánlok zenekar helyett. Inkább egy jó dj, mint egy kis költségvetésű, szintetizátoros szólóénekes.

Dj

A dj-nek van pár előnye a zenekarral szemben. Olcsóbb, mobilisabb választás. Nem lényegtelen, hogy szinte végtelen mennyiségű zeneszám van a repertoárján. Könnyen alkalmazkodik, hirtelen egész komolyan válthat stílusokat. Pihenni is feltűnésmentesen tud, hiszen berak pár számot, és azalatt megiszik egy kávét.

Persze, akad itt hátrány is. A legfontosabb: tényleg nincs meg az az élő hangulata. Ezt valaki vagy érti, vagy nem. Ízlés kérdése. Ami bizonyos: ha egy esküvőn fel kell dobni a hangulatot, a dj a megfelelő szám kiválasztásával teszi. A konzervanyag megteszi a magáét. Van olyan, amit viszont nem tud. Az egyik esküvőn például az énekes egyben hangutánzó bohócként is funkcionált. Ha kellett, Charlie hangján, ha meg az kellett, Elvis Presley hangján énekelt. Ezt nem tudja visszaadni egy mp3-as zene sem.

Összegzés:

A lényeg: légy nyitott és légy figyelmes. Ragaszkodj a saját zenei stílusodhoz, de vedd figyelembe, ha sok idős rokon lesz a lagzidon. Ha nagyon nem tudtok egyetérteni, válassz egy szélesrepertoárú lakodalmas zenekart vagy egy dj-t. Ha szűkebb a keresztmetszet és főleg a barátaid lesznek ott, akikkel egy stílust követtek, akkor keressetek egy zenekart, ami pont olyan zenéket játszik kiválóan, amiket ti szerettek. Ha kell pár ötlet, írjatok és szívesen segítek.

bottom of page