top of page

Az esküvői vacsora egy cm szemszögéből


Mitől jó egy esküvői vacsora? Az első válasz a kérdésre: természetesen a jófajta ételektől. Ez persze igaz, hiszen a vacsoránk hangulatát elsősorban az adja meg, milyen finomságokat fogyasztanak a vendégeink. Vannak hagyományosabb, illetve modernebb menüsorok. Íme egy részletes cikk, ami a menüválasztásban segít:

http://www.menyegzolap.hu/cikkek/eskuvoi-menu-es-ultetes/eskuvoi-menu-osszeallitasahoz-fontos-tudnivalok-1259.html

Én most arról írnék, mi az, amivel még zökkenőmentesebbé és élvezetesebbé teheted ezt a programpontot.

Először is kezdjük a vacsora időtartamával. Ez az esetek döntő többségében másfél óra. Ebben már benne van az is, amikor a végén a vendégek kimennek kávézni, dohányozni. Ezzel kapcsolatban fontos megjegyeznem, hogy légy türelmes! Tudom, hogy néha már úgy érzed, itt lenne az ideje, hogy mindenki felálljon és táncoljon. Szeretnéd végre elkezdeni a mulatságot. Én csak azt tudom javasolni, várj még egy kicsit! Szükség van egy kis időre az átálláshoz.

Ez a másfél óra tehát jó időtartam és viszonylag könnyen tartható minden esetben, kivéve amikor tálszerviz helyett tányérszervizzel szolgálnak föl. Ez egy elegánsabb megoldás, de én főleg csak akkor javasolnám, ha viszonylag kis létszámú a vendégsereg, mert így lehet viszonylag gyorsan megoldani. Gondolj csak bele! Ha veszünk egy adott létszámú személyzetet, mit gondolsz, mennyivel tart több időbe minden egyes tele tányért az asztalhoz szervírozni, mintha ezt csak tálakkal teszik meg? Egy tányér egy ember, egy tál pedig 4-5 embernek megfelelő adag. Jó, mondjuk a pincér tányérból többet visz, a tálból csak egyet, de akkor is! Hidd el, sok időt lehet spórolni az erre való odafigyeléssel. A harmadik választás a szervírozásnál a svédasztal. Ez kötetlen hangulatú, laza estét eredményez, de ettől a programod ugyanolyan kötetlen lesz, nehezebb lesz tartani az ütemidőt. Mindenki nagyon különböző ideig fog vacsorázni, többen már befejezték a vacsorát, míg lesz olyan, aki csak akkor kezdte el. Fontos szempont még a svédasztalnál, hogy milyen az asztal térbeli elhelyezkedése. Könnyen körül lehet állni, és sokan odaférnek, vagy egy szűk folyosóra van berendezve, ahol csak kevesen férnek oda? Sokat számít.

Ne szaladjunk azonban ennyire előre! Kezdjük a vacsora elején! Ekkorra már túl vagyunk az ajándékozáson, és jó esetben mindenki elfoglalta a helyét az asztalnál. Ilyenkor érdemes pohárköszöntőt mondani. Én gyakran kérem a párokat ilyenkor arra, hogy ők is mondjanak egy-két mondatot. Elég annyi is, ha csak beköszöntök a vendégeknek: "Sziasztok, jó, hogy itt vagytok!" Ez azért fontos, mert ez teszi személyessé az esküvőtöket. Előtte, utána beszélek én, de hidd el, ez a két mondat meg fog maradni a vendégeitek fejében.

A pohárköszöntővel kapcsolatban ne feledkezzünk meg a szülőköszöntésről sem. Ceremóniamestereknél nem divat a lánykikérés és a búcsúztató (én külön kérésre megcsinálom vőfélyversek helyett dalszövegekkel), és emiatt nincs idő elbúcsúzni a szülőktől. Ennek itt van az ideje. Ne feledkezzetek meg az esküvő előtt megvásárolni plusz két csokor virágot. A polgárin persze már adhattok virágot, de az sokkal hivatalosabb. Higgyétek el, jól esik nekik a köszönet és meg is érdemlik!

A vacsorán tehát nagyjából ezekre érdemes odafigyelni. Hogy mi kellhet még ezen kívül? Lazítsatok! Hogy ezt ne zavarja meg az azon való tanakodás, minden rendben lesz-e a lagzi további részében, keressetek meg egy felkészült ceremóniamestert :-)

 

bottom of page