top of page

Esküvői játék: kell-e vagy sem?


egy urbanizált vőfélyjáték

Vannak párok, akik úgy gondolják, az esküvői játék egy ciki dolog, a vendégek csak feszengenek tőle és inkább messze kerülendő. Vannak, akik ezzel ellentétben azt vallják: minél több a játék, annál jobb, hiszen esküvő csak egyszer van az életben, nem kéne kimaradni semmiből, meg a vendégek hangulatának is jót tesz egy kis interaktivitás.

Most akkor hogy is van ez?

Én a magam részéről úgy gondolom: a kevesebb több. Az a legjobb, ha nincs játék, mert ez azt jelenti, olyan jó a buli, hogy kár lenne közbeavatkozni. Azonban nem mindig ilyen szerencsés a helyzet. Bizony akad olyan pillanat, amikor szükség van egy kis hangulatjavításra. Igen ám, de hogyan? Na itt jön képbe a különbség a vőfély és a ceremóniamester között.

A vőfély eredetileg a család barátja volt, olyan, akit mindenki ismert a faluban. A lakodalomban tehát értelemszerűen jóval családiasabb hangot üthetett meg. Alkalomadtán még nyugodtan korholhatta is a vendégsereget, ha nem mentek volna be táncolni. Vannak ilyen témájú vőfélyversek. Ilyenkor a násznép, mivel tudta a dolgát, jót nevetett az egészen, aztán szaladt be a parkettre. Számtalan vidéki esküvőn a mai napig megmaradt a vőfély szokása, mindenki tiszteli őket, és nyugodtan vezényelhetnek harsányabb hangon. Ott ők diktálják a tempót, és ez jól is van így.

A ceremóniamesterek hivatása azért alakult ki, mert sok új pár már nem akart verset. Sokan szerettek volna az egyszemélyes show-műsorok helyett inkább egy szolidabb, elegánsabb esküvői vezénylést. Én úgy gondolom, hogy amikor felmerül a játék kérdése, nekünk kezdetnek ebből a pontból kell kiindulnunk.

Mi tehát a mi dolgunk? Első körben megfigyelni, hogy az adott pillanatban éppen milyen a násznép hangulata, és egy picit e fölé menni. Vannak különböző hangulatú násznépek és a lakodalom alatt különböző hangulatú programpontok. Ezt kell okosan összekoordinálni.

Hol kezdődik a játék? Már a csokordobásnál. Gondolj csak bele. Elég interaktív a maga játékszabályaival és jó esetben igencsak feldobja a hangulatot. Hogyan tud ez jól működni? Már a nagycsoportos fotózást (legtöbbször ez van a csokordobás előtt) úgy kell behangolni, hogy az utána következő csokordobás résznél már kellő mértékben vállalkozó kedvűek legyenek az egyedülálló, csokorra váró lányok. Okosnak kell lenni, hiszen itt még senki sem ismeri a másikat, mindenki nagyon gátlásos, viszont a csokordobás egy olyan szokás, amit mindenki ismer és illik beszállni. Ez mellettünk szól. Itt emelhetjük fel először a násznép hangulatát. Ha hangosabbak, hangosabban, ha visszafogottak, akkor szolid humorral.

A jelszó itt: elegancia, csipetnyi humor, figyelem.

Ugorjunk az időben, jussunk el a vacsora után a nyitótánc végéig. A nyitótáncról egy másik blogpontban teszek majd említést, de annyit megjegyeznék, vannak olyan módszerek, amikkel a nyitótánc után mindenki a parketten táncol úgy, hogy észre sem vették, hogy ezt kívülről irányították. A kérdés inkább az, miután bementek táncolni, hogy meddig maradnak benn. Van násznép, akit ezután le sem lehet kergetni és vannak olyan bulik, ahol 10-15 perc után újra üres a tánctér. Ilyenkor ne gyere zavarba, ez teljesen normális. Fel kell éledniük a vacsora után, és ehhez kell egy kis idő.

Ha azonban a következő 10-15 perc után még mindig üres a tér, érdemes bedobni valamilyen játékot.

Az esküvőt a vacsora végétől a menyasszonytáncig 2 részre érdemes bontani: a torta előtti és a torta utáni részre. A torta előtt az emberek még gátlásosak, nem mentünk még bele nagyon az estébe. Én ilyenkor nem nagyon zargatnám őket. Ha mindenképpen be kell dobni valamit, én inkább a párt mozgatom meg valamilyen visszafogottabb, elegánsabb ceremóniamester játékban. Tipikus példa erre az esküvői kvíz. A násznép jót szokott rajta mulatni, és a párok is nagyon szeretik. Én a párokkal egyébként mindig leegyeztetem, hogy a nagy estéjükön milyen játékok jöhetnek szóba. Lesz elég meglepetés a nagy napon, én nem akarom őket stresszelni.

A torta után jön az a pont, amikor már mindenki megfelelően fel van dobva. Ilyenkor általában már nyitott a násznép az interaktivitásra. Van azonban egy fontos szabály. Soha nem táncoltatom őket, ha maguktól is táncolnának. Itt a lényeg. A kevesebb több.

Milyen játékok közül lehet válogatni? Rengetegféle van. Üljünk le, beszéljük át az ötleteiteket, és megnézzük, mi az, amit esetleg beteszünk, ha szükség van rá.

Én a részemről korlátlan lehetőséget látok a játékválasztásban. Azért, mert olyan sokat ismerek? Nem. Vannak olyan játékötletek, amivel párok még mindig meg tudnak lepni. Hogy akkor miért? Azért, mert nem muszáj a más emberek által már játszott játékokat csinálnunk. Kis kreativitással mi is kitalálhatunk magunknak saját játékokat. Hogy hogyan? Keressetek meg, fussunk össze és pár kérdés alapján ki tudunk találni nektek pár eredeti ötletet, olyat, ami kapcsolódik az eddigi történetetekhez. Így csinálta meg például nemrég egy szír lány az első hastáncát az esküvőn a férjének.

A lehetőségek kimeríthetetlenek.

Fussunk össze, és megtudod :-)

bottom of page